Vins i Olis D.O. TERRA ALTA.

Lo Mostillo i El Most.

Aliment, Ingredients, plat, postre.


Lo Mostillo

Lo mostillo és un aliment que convindria tenir en compte i de manera molt especial per a la canalla. Malauradament s'ha perdut (per sort no a totes les cases) la costum d'elaborar-ne per al gaudi del que aconsegueix arribar a tastar-lo.

Els seus ingredients són ben senzills i a la bast de tothom a les nostres contrades : raïm (most natural), farina, fruits secs ... imaginació i un xic de paciència en la seva elaboració.

Una vegada espremut el most natural es pot passar a la seva preparació bullint-lo fins que queda reduït en un 50% aproximadament. Després de que es refredi es pot seguir tot el procés o bé posar-lo a congelar per a poder així procedir a la seva elaboració en el moment més oportú.

És una costum ancestral pròpia de les zones on hi abunden les vinyes. Coneixem que també se n'elabora a Navarra, la Manxa, València, Aragó... i dins de les nostres terres al Priorat i com no... a la Terra Alta.

És propi d'una labor artesanal i casolana. Diu la tradició que el van dur a la Península els jueus. Al no contenir alcohol també pot ser consumit pels musulmans.

Són unes postres delicioses. S'acostuma consumir-lo sobre torrades de pa i també acompanyant productes lactis (quallada, brossat, formatge...). Així mateix combina bé amb fruites àcides.

Altres ingredients que s'acostuma afegir: poma, préssec, pera, codony, carbassa, pell de taronja i de llimó, pinyons, canyella, matafaluga, celiandre... També es pot substituir la farina per fruits secs mòlts.

Fora bo que tots els restaurants del nostre entorn tinguessin en el seu menú aquestes postres com és habitual en alguns de la zona del Matarranya. És clar que caldria fer-ne una major difusió!

No hi ha una paraula pròpia catalana per a definir-lo i utilitzem aquesta derivada del castellà. Són sinònims en català: arrop i raïmat.

EL MOST

El nostre propòsit fora reivindicar la necessitat de promoure el consum de most no fermentat ja que el considerem una beguda energètica insuficientment valorada. Entenem que l'increment del seu consum per part, sobre tot, dels xiquets, xiquetes i joves, en primer lloc afavoriria el difícil mercat vitivinícola actual, i per l'altre costat suavitzaria la imatge negativa que te el consum dels derivats del most fermentat per la problemàtica que ocasiona, sobre tot, en la circulació viària el seu ús immoderat. Aquesta mala imatge i les conseqüències derivades del control curós que exerceixen les autoritats sobre un consum inadequat per part dels conductors, resta possibilitats d'incrementar les transaccions dels productes derivats del raïm i, en canvi, la potenciació del consum de most natural podria minorar el descens dels preus de comercialització del raïm que estan patint els nostres agricultors.

link - El most.

Català Castellano English BODEGAHORTA.CAT
AGRÀRIA SANT SALVADOR D'HORTA, SCCL
Mapa de la web

Capsula.es Logo
web by:www.capsula.es