Vins i Olis D.O. TERRA ALTA.

Convent de Sant Salvador d'Horta.

Sant Salvador d'Horta.


Va néixer el desembre de 1520 a la localitat de Santa Coloma de Farners (La Selva), havent traspassat el 18 de març de 1567 en la localitat sarda de Càller. El seu cos es venerat en la seva església de Santa Rosalia. A pesar de la seva curta vida terrenals va obrar infinitat de fets miraculosos pel que està considerat el més gran taumaturg català de tots els temps.

Va ser un franciscà llec i se'l coneix amb aquest sobrenom, des de la seva beatificació en 1606, per la llarga permanència al nostre convent i per ser Horta el "teatre principal" dels seus miracles. Va ser santificat el 1938.

Va residir en diferents convents franciscans, passant d'un a l'altre i enviat pel seus superiors per intentar evitar l'assistència de multituds als convents on vivia de gent que volia gaudir dels seus miracles. En el Convent de Ntra. Sra. dels Àngels, al peu de la muntanya de Santa Bàrbara (anomenat també de S Salvador) va residir durant 12 anys (1547-1559) sent incomptables els miracles de tot tipus obrats per la seva mediació, acudint en grans multituds malalts de tot tipus de totes les parts d'Espanya i fins i tot de la França Meridional, a pesar de ser el germà encarregat dels treballs més humils i fatigosos del convent. Alguns dels seus miracles han estat immortalitzats per nombrosos pintors, inclús pel propi Murillo(link).

De vida molt austera, senzill i de poques paraules probablement analfabet però dotat de dons sobrenaturals. Anava descalç, sense les sandàlies al us. Mai va tenir un hàbit nou. La seva alimentació podria ser considerada com un ininterromput dejú. En les hores lliures de treball o d'actes de la comunitat, particularment de nit, es retirava a La Cova per estar a soles. Sobrenaturalment il·luminat gaudia de premonicions sobre les seves actuacions futures o preveia el seu destí.

Acusat de presumpta influència diabòlica fou obligat a presentar-se davant el Tribunal de la Inquisició sent absolt de les acusacions imputades.

Les seves acciones van arribar a oïdes del mateix rei d'Espanya Felip II, que va volguer rebre'l en el seu Palau de Madrid. La trobada amb el monarca va esdevenir el 1560, restant el frare, des de llavors, baix la protecció real.

Salvador d'Horta, per nosaltres gent dels dos mil, pot ésser un punt de referència: pobre, humil, auster, generós, de grandesa moral i espiritual... i, potser, tenim molt que aprendre d'ell.

Català Castellano English BODEGAHORTA.CAT
AGRÀRIA SANT SALVADOR D'HORTA, SCCL
Mapa de la web

Capsula.es Logo
web by:www.capsula.es